VING doo
Bulevar Oslobođenja 60A/75
21000 Novi Sad, Srbija
Tel: +381 21 455 044
Mob: +381 64 64 19 792
Mob: +381 65 22 64 600
E-mail: info@ving.co.rs
VING doo
Bulevar Oslobođenja 60A/75
21000 Novi Sad, Srbija
Tel: +381 21 455 044
Mob: +381 64 64 19 792
Mob: +381 65 22 64 600
E-mail: info@ving.co.rs
Šta je Košer standard?
Standard Košer propisuje proizvodnju i pripremu hrane prema posebnim jevrejskim propisima i običajima. Košer sertifikat (heb. Kashrus – odgovarajući, ispravan) garantuje da određeni prehrambeni proizvod ispunjava zahteve propisane Torahom (poznatijim kao pet proroka Mojsijevih knjiga). Torah propisuje koji proizvodi su prihvatljivi za ishranu i način na koji moraju biti pripremljani kako bi bili dozvoljeni za konzumiranje.
Koje namirnice jesu Košer?
Meso i proizvodi od mesa – Meso samo određenih vrsta životinja se smatra Košer, i to životinja koje imaju rogove i koje su preživari, kao što su teletina i ovčetina, dok meso svinja i zečeva nisu Košer. Od živine dozvoljene su samo kokoške, ćurke, guske i patke. Takođe, da bi meso bilo Košer potrebno je životinju zaklati na tačno određen, ritualan način kojim se životinji ne zadaje bol, a obred klanja obavlja specijalno obučeno lice. Ovaj metod klanja smatra se najhumanijim i najbezbolnijim načinom klanja životinja. Pošto životinja prestane da daje znake života, kontroliše se prisustvo bolesti, sa posebnim akcentom na pluća. Zatim se uklanjaju iznutrice, nervi i sva krv iz životinje, čije je konzumiranje zabranjeno.
Riba – Sve vrste ribe koje imaju peraja i krljušt su dozvoljene za konzumiranje, dok morske životinje (rakovi, školjke, jastozi i dr.) nisu Košer. Za razliku od životinja, kod riba ne postoji poseban ritual njihovog ubijanja. Uslov da riba bude Košer je i da u prometu ima peraja.
Voće i povrće – Sve vrste voća i povrća, po pravilu, jesu Košer, međutim insekti i crvi koji su često prisutni u voću i povrću nisu dozvoljeni. Izuzetak su pojedini proizvodi od grožđa, koji nisu Košer.
Sir – Neke vrste sireva jesu Košer, a uslov je da su proizvedeni od mleka Košer životinje.
Riba, jaja, voće i povrće mogu se konzumirati zajedno sa mlečnim ili mesnim proizvodima, dok Košer standard zabranjuje da se meso i mlečni proizvodi pripremaju i konzumiraju zajedno. Takođe, meso, jaja i organi od životinje koja nije Košer nisu dozvoljeni. Biljna ulja se mogu koristiti u pripremi mlečnih i mesnih proizvoda.
Određene kombinacije namirnica su strogo zabranjene
Neke od glavnih Košer prehrambenih smernica zabranjuju kombinaciju određenih namirnica, naročito kombinaciju mesa i mlečnih proizvoda.
Postoje tri glavne kategorije Košer hrane:
Prema Košer tradiciji, bilo koja hrana koja je kategorisana kao meso ne sme se nikada služiti ili jesti u istom obroku uz mlečni proizvod.
Pored toga, sav pribor i oprema koji se koriste za preradu i čišćenje mesa i mlečnih proizvoda moraju se držati odvojeno.
Nakon jedenja mesa, morate sačekati određeno vreme pre nego što konzumirate bilo koji mlečni proizvod.
Prehrambeni proizvodi “pareve” smatraju se neutralnim i mogu se jesti uz meso ili mlečne proizvode.
Smernice za ishranu zasnovanu na biljnim namirnicama
Poput ribe i jaja, biljna hrana se smatra “pareve” ili neutralnom hranom, što znači da ne sadrži meso ili mlečne proizvode i može se jesti uz meso ili mlečne proizvode.
Iako su pravila za pripremu i upotrebu biljnih namirnica nešto manje restriktivna od pravila za pripremu i konzumiranje mesa i mlečnih proizvoda, ona i te kako postoje, naročito u pogledu njihove obrade i pripreme.
Žitarice i hleb
U svom prirodnom obliku žitarice i hrana na bazi žitarica smatraju se Košer. Međutim, određene metode obrade na kraju mogu poništiti te karakteristike.
Osim zbog opreme kojom se obrađuju i pripremaju, često se mnogi hlebovi ne smatraju Košer jer se prilikom njihove pripreme koriste ulja i masti životinjskog porekla.
Čak i ako su posude za pečenje ili druga oprema podmazane masnoćama na životinjskoj osnovi ili se na drugi način koriste za kuvanje bilo kojeg jela koje sadrži meso ili mlečne proizvode, krajnji proizvod više nije Košer.
Budući da se ove metode prerade obično ne ispisuju na standardnoj etiketi na kojoj se navode nutritivni sastojci, hleb i drugi proizvodi od žitarica moraju biti sertifikovani kao košer kako bi se osiguralo da predstavljaju namirnice koje su u skladu sa svim relevantnim smernicama.
Voće i povrće
Slično žitaricama, voće i povrće je Košer u svom neprerađenom obliku.
Međutim, pošto insekti nisu Košer, pre konzumiranja potrebno je pregledati sveže voće i povrće i ukloniti sve insekte i njihove larve.
Dalje, proizvodi od voća i povrća koji se proizvode pomoću nekošer opreme, kao na primer oprema koja se koristi za preradu mleka i mesa, nisu Košer.
Orašasti plodovi, semenke i ulja
Uopšteno govoreći, orašasti plodovi, semenke i ulja izvedena iz njih jesu košer.
Međutim, složena prerada ove hrane često poništava njihove Košer karakteristike, jer se često za njihovu preradu koristi oprema koja se takođe koristi za preradu mesa ili mlečnih proizvoda.
Mnoga ulja orašastih plodova i semenki prolaze kroz nekoliko složenih koraka pre nego što se smatraju jestivim. Svaki od ovih koraka mora se pažljivo nadgledati kako bi se obezbedilo poštovanje Košer smernica.
Stoga, da biste bili potpuno sigurni da su ulja koja koristite košer, najbolje je proveriti deklaraciju proizvoda.
Vino
Poput hrane, i vino se mora proizvoditi pomoću Košer opreme i sastojaka da bi se smatralo Košer. To uključuje sve alate koji se koriste za berbu i pripremu grožđa za fermentaciju.
Pošto je vino značajno za mnoge jevrejske verske prilike, nameću se stroža pravila.
Čitav postupak proizvodnje Košer vina mora biti sproveden i nadgledan od strane Jevreja koji žive po Košer pravilima, inače se vino neće smatrati adekvatnim.
Prednosti uvođenja Košer standarda?
Zahvaljujući posebnoj kontroli koju ovaj standard propisuje, Košer hrana se smatra zdravijom. S obzirom na to da se Košer sertifikat prepoznaje sve više kao znak zdrave i kvalitetne hrane, pored pripadnika jevrejske zajednice, hranu sa „Košer“ oznakom konzumiraju i pripadnici muslimanske veroispovesti, vegeterijanci, kao i ljudi koji su alergični na različite vrste hrane. Mnoge multinacionalne kompanije su odavno prepoznale prednosti Košer sertifikata. Posedovanjem sertifikata kompanije stiču konkurentsku prednost na tržištu Košer proizvoda koje se svakodnevno uvećava.
Šta je to sertifikacija Košer standarda?
Sertifikat koji garantuje da su proizvodi u skladu sa Košer zahtevima izdaje ovlašćeni Rabin, dok odluku o odobrenju Košer sertifikata donosi ECK (European Central Kashrut). Dokumentacija, koja sadrži nameru proizvođača, tehnologiju proizvodnje, spisak sirovina koje ulaze u proces proizvodnje i dr, šalje se u ECK. U slučaju tehnološki jednostavnijih proizvoda Rabin sam kontroliše proizvod, dok tehnološki složenije proizvode kontroše predstavnik ECK-a. Do Košer sertifikata se lakše dolazi ukoliko proizvođač već ima implementirane standarde kao što su HACCP, Halal i sl. Ukoliko proizvod ispunjava Košer zahteve izdaju se dva sertifikata, jedan od lokalnog Rabina i jedan od ECK-a. Za vreme važenja sertifikata, ECK vrši proveru kako bi se održao kredibilitet sertifikata.